Wilt u een inductie fornuis kopen? Lees dit eerst !

Artikel geplaatst op: 03-06-2021 | update datum: 28-12-2021
Een aansluitschema van een inductie fornuis is soms best ingewikkeld. Heb ik nu 2-fase, 3-fase, krachtstroom nodig ???
Doordat gas richting einde loopt is inmiddels de vraag naar inductie fornuizen aanzienlijk gestegen. En deze vraag zal zich de komende jaren alleen maar doorzetten. Met deze stijging komen er ook steeds meer onwaarheden in de markt. Regelmatig worden we gebeld door klanten welke her en der geïnformeerd hebben en daar verschillende verhalen over de aansluiting van een inductie fornuis te horen hebben gekregen. En eerlijkheid gebied te zeggen dat daar soms ook uitleg bij zit waar onze oren overeind van gaan staan. Blijkbaar is het gedeelte van de een goede aansluiting met termen als 2-fasen, 3-fasen, krachtstroom, vastrecht etc. toch een hele lastige.


De belangrijkste misverstanden:




Op zich niet zo vreemd

Juist omdat een goede aansluiting van essentieel belang is (anders functioneert simpelweg het apparaat niet, slaat de zekering er steeds uit etc.) is het interessant te kijken welk advies gegeven wordt en waarom men dit advies geeft. De verwarring zit hem vaak in de termen 2-fasen, 3-fasen en krachtstroom. Hoe zit dit verhaal nu exact in elkaar en wanneer heb je wat nodig?

Daarnaast is de kennis over een verzwaarde krachtstroom aansluiting bij weinige aanwezig. Ook dit stukje is echter onvoorstelbaar belangrijk om voor aankoop reeds in de overweging mee te nemen. Kortom, even kort de belangrijkste punten op een rij. Mocht u onduidelijkheden hebben of specifiek advies willen hebben voor uw situatie, dan vernemen wij dit graag.



Een 90 cm. breed fornuis met 5 inductie kookzones en dubbele oven heeft een hoge aansluitwaarde

Uitleg over 2-fasen, 3-fasen en krachtstroom



Aansluitwaarde

Eén van de meest logische aspecten, maar wel één die in de praktijk toch niet altijd uitgevoerd wordt, is het doen van onderzoek voor aankoop. U heeft uw wensen in uw hoofd over afmetingen, aantal zones, aantal ovens, mogelijkheden etc. Op basis van deze wensen en het aanbod / prijzen van de inductie fornuizen kunt u één of meerdere modellen kiezen. Na dit vooronderzoek van het gewenste apparaat begint de fase van bepalen of de huidige aansluiting geschikt is. De gekozen fornuizen hebben allemaal een aansluitwaarde. Dit getal is uitgedrukt in kW en ligt bij een inductiefornuis vaak tussen de 7 en 17 kW.

- Fornuizen van 60 cm. breed met 4 inductie kookzones en een oven eronder zijn al leverbaar vanaf 7,4 kW;
- Fornuizen van 90 cm. breed of nog breder met 5 inductie kookzones en meerdere ovens hebben daarentegen een hele hoge aansluitwaarde.



Wat zegt die aansluitwaarde over de benodigde aansluiting

De aansluitwaarde is een bepalende factor in uw voorziening. Op basis van deze waarde dient de aansluiting in de meterkast gecontroleerd te worden en – indien nodig – aangepast te worden.

Hoe reken je met aansluitwaarde bij een standaard zekering:
- De meeste meterkasten in Nederland zijn uitgevoerd met 16 A zekering. Dit betekent dat 1 groep (ook wel 1-fase genoemd) dus 16 x 230 Volt = 3,6 kW aan capaciteit geeft.
- Logischerwijs biedt een 2-fase aansluiting op basis van 16A zekering dan 7,2 kW en een 3-fasen aansluiting 11,1 kW.

Indien u dus een fornuis wilt kopen met 7,4 kW aansluitwaarde, dan volstaat een 2-fasen aansluiting. Bij 9,2 kW dient u echter een 3-fasen aansluiting te hebben. Komt u boven de 11/12 kW, dan komt het verhaal er anders uit te zien. Zie daarvoor de volgende alinea.

Nog even een paar interessante punten:
- Met aansluitwaarde heeft u een speling van 10%. Dus indien het fornuis 11,4 kW heeft, dan kunt u deze op een gewone 3-fasen aansluiting aansluiten.
- Zo lang u meterkast gewoon op 16 A gezekerd is dient u ook bij de aanleg van een 3-fasen aansluiting geen extra vastrecht te betalen. Indien u dus van een 1 of 2-fasen aansluiting naar een 3-fasen aansluiting moet om uw nieuwe fornuis aan te kunnen sluiten, dan dient u alleen de eenmalige kosten te calculeren voor het ombouwen in de meterkast en het trekken van een nieuwe kabel.



Bij een 2-fasen of 3-fasen aansluiting zal er een andere automaat in de meterkast geplaatst worden

3-fasen aansluiting

Zoals vermeld komt het verhaal boven de 11 kW er anders uit te zien. Indien u een fornuis met een aansluitwaarde van bijvoorbeeld 14 kW wil gaan plaatsen, dan is dit vaak niet mogelijk binnen de standaard aansluiting bij de meeste Nederlandse huishoudens. Ook niet indien de meterkast door een elektricien wordt uitgebreid. Immers zou u met 16A x 230 Volt x 3 fasen op ongeveer 11 kW uitkomen. Neem daarbij de speling van 10%, dan kan een fornuis van 11,8 kW nog wel aangesloten worden, maar daarboven niet meer. In die geval dient dan ook de hoofdaansluiting verzwaard te worden.

Verzwaren van de hoofdaansluiting

De meeste meterkasten in Nederland beschikken over een hoofdzekering van 25A. Dit is de zekering die netbeheerders als Liander e.d. faciliteren. Bij een hoofdzekering van 25A heeft u een normale zekering van 16A op uw meterkast. Met die 16A kunt u – zoals hierboven gedaan – gaan rekenen. Indien u dus moet verzwaren, dient de netbeheerder uw hoofdzekering te verzwaren. Deze dient dan bijvoorbeeld van 25A naar 35A (of nog hoger) gebracht te worden, waardoor de zekering in uw meterkast ook stijgt naar bijvoorbeeld 20 of 25A.

In dat geval komt de rekensom er als volgt uit te zien:
- 20A x 230 Volt x 3 fasen = 13,8 kW
- 25A x 230 Volt x 3 fasen = 17,3 kW

Neem daarbij de speling van 10% in acht en u kunt zelf berekenen wat u nodig zult hebben voor uw gewenste fornuis.

De term: krachtstroom

Tot slot is het goed om te weten dat in de markt vaak de term krachtstroom gebruikt wordt. Deze term staat gelijk aan de 3-fasen aansluiting waar elektriciens over praten. Wel zo handig om te weten ....

Belangrijk om te weten weten: hogere maandelijkse kosten

Wat bijna niet bekend is in de markt, is het feit dat een verzwaring van de aansluiting door de netbeheerder niet alleen eenmalige kosten met zich mee brengt, maar ook een stijging van het vastrecht. En dit laatste is niet mals. Omdat er in Nederland verschillende netbeheerders zijn lopen de kosten iets uiteen. Maar hou globaal een stijging van de vastrecht met 600 euro per jaar aan ! Dit is dus zeker een belangrijk gegeven om mee te nemen in uw overweging.


Onze toekomst verwachtingen op dit vlak

Tot slot kunnen we op dit punt zeggen dat – gezien het feit dat we mijn zijn allen over moeten stappen van koken op gas naar koken op elektra – op dit vlak de komende jaren wel wat ontwikkelingen zullen volgen. Enerzijds denken we hierbij aan wijzigingen in de tarieven van vastrecht e.d. Anderzijds denken we aan ontwikkelingen op technologisch vlak:
- Denk aan smart inductie fornuizen waarbij de totale hoeveelheid gevraagde elektra zichzelf elektronisch aanpast op basis van de aanwezig aansluiting. Bij teveel vraag zal de elektronica de verschillende zones / ovens regelen zodat de totale waarde niet boven de aansluiting komt.
- Denk aan verbeterde uitvoeringen van inductie zones welke over een hoger rendement beschikken. Daardoor kan met minder vermogen een gelijkwaardige hoeveelheid warmte overgebracht worden.



Bij een zeer hoge aansluitwaarde kan u - vanwege een verzwaring van de hoofdzekering - een hoger vastrecht per jaar moeten gaan betalen

Interessant: Case - advies van een fabrikant

Als laatste willen wij u nog confronteren met het volgende advies van een fabrikant. Een klant heeft onlangs geïnformeerd naar de benodigde aansluiting voor een inductiefornuis van 90 cm. breed met meerdere ovens. Dit fornuis had een aansluitwaarde van 14,.. kW. Op basis van onze uitleg zou dit betekenen dat een verzwaarde aansluiting nodig is, met daarbij de stijgende kosten van het vastrecht.

De fabrikant was het hiermee eens, maar legde de klant ook de praktijksituatie voor. Hoe vaak zult u daadwerkelijk alle zones en ovens tegelijkertijd gebruiken incl. boost functies. Kortom: hoe vaak zal het fornuis echt de volledige aansluitwaarde vragen (bij huishoudelijk gebruik).

Op basis van deze praktijksituatie zou een 3-fasen aansluiting op basis van 16 A (dan kom je op maximaal 11 kW aansluitwaarde uit) dus ook mogelijk zijn. In de praktijk zou dit betekenen dat in dagelijks gebruik het fornuis volledig benut kan worden. Stel dat toch alles een keer tegelijkertijd gebruikt wordt en er dus meer dan de aanwezige 11 kW gevraagd wordt, dan zal de automaat eruit klappen. U dient dan alles op het fornuis weer uit te zetten en de automaat weer naar boven te zetten. Het is aan u welke keuze u in deze maakt. Wij willen u graag inzicht geven in de verschillende benaderingen in de markt…



1-36 of 618